Indiase Art
In India is een overschat aan prachtige monumenten te vinden. Vele daarvan staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze manier beschermt UNESCO deze  monumenten die van bijzondere waarde voor de mensheid zijn.

De vroegste Indische kunst kent men van de Induscultuur. Naast een geheel autochtone stijl is er minstens nog één andere verwant met een vreemde kunst, te weten van Mesopotamië. In India is er daarom een overschat aan prachtige monumenten te vinden.

De klassieke Goeptatijd, 4e-8e eeuw
Tijdens deze periode komt de Indiase beeldhouwkunst tot haar hoogtepunt. De voorkeurthema's in de boeddhistische plastiek zijn: de staande, levende boeddha, en de zittende, tot hoogste verlichting gekomen boeddha. Verfijnde lichaamsvormen en serene gelaatsuitdrukking komen tot volmaakte harmonie. Met de evolutie van het boeddhistisch denken komt ook de boeddhistische iconografie tot verdere ontwikkeling. Daarin speelt vooral de symboliek van lichaams- en handhoudingen een belangrijke rol, daar- naast ook die van huidskleur, kleding en tooi, en van attributen.

Taj Mahal
Een van de bekendste monumenten in India is de Taj Mahal. De Taj Mahal is een 17e eeuws bouwwerk in de Noord-Indiase stad Agra (Uttar Pradesh). Het is een mausoleum dat tussen 1631 en 1648 tot stand kwam in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Later werd ook zijn eigen lichaam erin bijgezet. Het gebouw is het hoogtepunt van de mogoel-architectuur, een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur. Dit volmaakte symmetrische praalgraf is volledig gemaakt van wit marmer en uitbundig versierd met gestileerde bloemmotieven (de Indiase bloem de Lotus)o.a. de typisch in rood en zwart, ingelegde met halfedelstenen (dit noemt men Petra dura), smalle strepen zwart marmer. Op plaatsen waar het marmer niet is ingelegd, zijn fijne geometrische figuren uitgesneden.

Project Images Klik hier voor alle "Indiase Art" Project-foto's.

        
        
        Nederlands |  English